SZENT JOAKHIM ÉS SZENT ANNA, A BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA SZÜLEI - JÚLIUS 26.

A II. századig visszamenő hagyomány nevezi meg a Boldogságos Szűz Mária szüleit. Szent Annát már a VI. századtól tisztelték Keleten, kultusza Nyugaton a X. században terjedt el. Szent Joakim tisztelete az újkorban fejlődött ki.

Szent Anna Szűz Mária édesanyja, Jézus nagyanyja, a nagyszülők, asszonyok védőszentje. Az evangéliumokban nem szerepel, de II. századi apokrif iratokból tudunk a személyéről. A források szerint férjével, Joachimmal hosszú ideig nem született gyerekük, majd angyali látomásban kaptak hírt Mária fogantatásáról. Kevés ismeretünk ellenére a kezdetektől nagy tiszteletnek örvend a nép, különösen az asszonyok körében, akik számos csodás legendát fűztek a szent életéhez. Szent Anna évszázadok óta tartó erős tisztelete Jézus valódi emberségéről és az asszonyi szeretet fontosságáról tesz tanúságot.

'Urunk, atyáink Istene, te Szent Joakimnak és Szent Annának megadtad azt a kegyelmet, hogy tőlük szülessék megtestesült Fiad édesanyja. Kettejük imájára add, hogy mi is eljussunk az üdvösségre, amelyet népednek megígértél. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.' Amen.

Forrás ~ Internet