SZENTSÉGIMÁDÁS A CSALÁDOKÉRT

RÖVID SZENTSÉGIMÁDÁSI ÓRA A CSALÁDOKÉRT

Szentségi ének, Szentségkitétel, majd ötször keresztet vetünk.

Előimádkozó: Nyisd meg, Uram, ajkamat,
Hívek: hogy dicséretedet hirdesse szavam!
Előimádkozó: Nyisd meg, Uram, szívemet
Hívek: a Szeretetláng befogadására!

Előimádkozó:Jézusunk, mai imaóránkban szeretnénk eléd hozni egész életünket, különösen családjainkat. Arra kérünk, hogy amint annak idején meglátogattad Erzsébet asszony családját és megáldottad – ahogy azt a Szeretetláng Lelki Naplóban olvassuk –, tedd ezt meg most a mi családjainkkal is! Látogasd meg különösen azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá: az idős, beteg nagyszülőket, a kisgyermekeket, a nehézségekkel küzdő házaspárokat, az elkallódott fiatalokat. Megköszönjük Neked mindazt a szépet és jót, amit Tőled kaptunk. A szeretet ajándékát, melyet továbbadhatunk családunkban, szeretteinknek.

Előimádkozó:Urunk, Jézus, Szentségimádásunk elején a bűnbánat szavaival fordulunk Hozzád. Bocsásd meg, amikor eltávolodtunk Tőled, életünk és üdvösségünk egyedüli forrásától. Szeretnénk megvizsgálni lelkünket, különösen a családunkkal kapcsolatban elkövetett bűnöket, hogy méltóképpen állhassunk előtted. Ezért Erzsébet asszony szavait idézve mindannyiszor közösen kérjük:

Hívek: Imádott Jézusom, bocsásd meg bűneimet, hogy semmi el ne válasszon tőled!

Előimádkozó: Urunk Jézus, bocsáss meg, hogy gyakran elhagytunk téged! Hogy közömbösen éltük mindennapi életünket, Nélküled. Hogy nagyon sok szeretetlenség van családjainkban, hogy gyakran nézeteltérések, sőt veszekedések dúlják fel azok békéjét.

Hívek: Imádott Jézusom, bocsásd meg bűneimet, hogy semmi el ne válasszon tőled!

Előimádkozó: Urunk, Jézus, bocsáss meg, amikor nem figyelünk eléggé egymásra, a család egységére, a világias életritmus miatt. Bocsáss meg, hogy gyakran nem a lelki értékek állnak első helyen életünkben, és az evilági gondok túlságosan lefoglalnak minket. bocsáss meg, hogy testi és lelki betegségek, vagy egy-egy családtag nehezebb személyisége, nehéz életkörülmények, vagy csak az egyszerű hétköznapi elintéznivalók, melyek nap mint nap próba elé állítanak minket, elvonják a figyelmünket Tőled.

Hívek: Imádott Jézusom, bocsásd meg bűneimet, hogy semmi el ne válasszon tőled!

Előimádkozó: Urunk, Jézus, bocsáss meg, hogy nem tudjuk eléggé megvalósítani a kölcsönös egymásra figyelést, a kölcsönös tiszteletet és szeretetet. Bocsáss meg, hogy keveset imádkozunk családjainkban, s így gyakran nem tudjuk befogadni és megélni a Tőled jövő igaz szeretetet és békét, melyre oly nagy szüksége van családjainknak!

Hívek: Imádott Jézusom, bocsásd meg bűneimet, hogy semmi el ne válasszon tőled!

Ének: Vágyom rád, Jézus, vágyom Rád, gyújts fényt szívembe Élő Láng,

Élő Tűz, ölelj át, Úr Jézus jöjj, úgy vágyom Rád!
 
Forrás ~ Internet


SZENTSÉGIMÁDÁSI ÓRA HÁZASPÁROKNAK

FÉRJ:
 
Köszöntünk téged, Jézus Krisztus, a legméltóságosabb Oltáriszentségben. Köszönjük jelenlétedet, köszönjük, hogy annyira szerettél minket, hogy itt maradtál köztünk a kenyér és a bor színe alatt. Íme most itt vagyunk teelőtted, hogy imádjunk téged.

Hálát adunk neked, drága Urunk, hogy a házasság szentségében nekünk adtad magadat. Hisszük és valljuk, hogy ezen a szentségen keresztül kinyilvánítottad azon akaratodat, hogy a házasság kegyelmeiről mindig és mindenhol tanúságot tegyünk. Ne csak egymás előtt, hanem gyermekeink és mások előtt is, úgy hogy jelenléted és erőd látható legyen bennünk.

Kérünk, segíts nekünk, hogy ennek a felelősségnek a tudatában legyünk, és azt minden tettünkben megvalósítsuk.

Urunk, segíts jobban megértenünk, hogy csak úgy lehetünk mások előtt a házasság szentségének tanúi, ha a Veled való kapcsolatunkat folyamatosan mélyítjük, és házastársi szeretetünket mi is megéljük.

Istenünk, irgalmasságodban bízva és a Lélekhez ragaszkodva hozzuk Eléd egyenként és közösen a mai nap és egész életünk minden imáját, áldozatát, gondolatát és tettét. Fogadd el mindezt abbéli fáradozásként, hogy Hozzád fűződő viszonyunk jobban elmélyüljön még akkor is, ha gyengeségünk miatt néha kudarcot vallunk.

Urunk, egész napunkat Benned, Veled és Általad éljük, kérjük, erősítsd bennünk szakadatlanul Lelkednek jelenlétét, hogy általa egyre növekedve váljunk a Te jelenléted és műved élő tanúivá!

Bennünk való jelenléted indítson minket a szeretetről, az egységről és a békéről szóló olyan tanúságtételre, hogy általunk mindenki, akivel találkozunk, megismerje azt a szeretetet, egységet és békét, amit csak Te adhatsz. Kérjük ezt a Te nevedben. Ámen.

FELESÉG:

Mennyei Atyám, ki intézője vagy az emberi sorsoknak, hálát adok Neked hitvestársamért. Azért vezettél egymáshoz, hogy egymásnak erőssége és támasza legyünk, hogy küzdelmeinkben és bánatainkban, fájdalmainkban segítő és vigasztaló társakként álljunk egymás mellett.

Színed előtt most őszintén megkérdezem magamtól; megtettem-e a magamét, hogy házasságunk a Te akaratodnak megfelelő közösség legyen? S ha megszégyenülve kell is belátnom, hogy sokban másként cselekedhettem volna, mégis merem remélni, hogy kegyességed az ő lelkének javára fordítja azt is, amiben én bűneimmel s szeretetlenségemmel kárt tettem. Ugyanezt kérem Tőled a magam számára is.

Te kötöttél bennünket egymáshoz áldó kezeddel, add kegyelmedet, hogy szeretettel gondoljunk egymásra, hálával minden szépért és jóért, amelyben egymás által részünk volt, és türelemmel, megbocsátással, nagylelkűen viseljük el azt, amiben egymásnak nehézséget jelentünk.

Add, hogy mindig és mindenekfelett Terád gondoljunk; hogy soha el ne feledjük: egyedül a Te irántad való szeretet fog bennünket megtartani az egymás iránt való szeretetben, tiszteletben és megelégedésben úgy, hogy az éveket és napokat kevésnek lássuk szeretetünk nagysága mellett (Ter 29,20).

Adj nekünk, Uram, türelmes és engedelmes lelket, távoztasd el tőlünk a békétlenséget és kísértéseket. Add, hogy elsekélyedés nélkül élvezhessük életünk örömeit, és keserűség nélkül viseljük a fájdalmakat és megpróbáltatásokat, amelyeket ránk bocsátani jónak látsz.

Add, hogy ki ne fogyjon az olaj lámpásunkból, hanem perlekedés és türelmetlenség nélkül hordozzuk egymásnak gondját. Balsorsban ments meg a csüggedéstől, jó sorsban az elbizakodottságtól. Add, hogy az a jó megértés és szeretet, amely egykor egymáshoz vezetett bennünket, életünk végéig egymáshoz fűzzön.

Add, hogy egymás által jobbakká lehessünk, egymásnak testi-lelki haladását szolgáljuk, gyermekeinknek és a társadalomnak példái és hasznos szolgái legyünk, hogy se kísértés, se baj, se betegség el ne válasszon bennünket. Ámen.
 
vagy

Uram, már nem egyedül állok előtted. A közös úton már férjemmel együtt haladunk. Őérte könyörgök Hozzád.

Világosítsd, erősítsd meg őt, hogy céljait, feladatait a te elképzelésed szerint keresse és oldja meg. Adj neki erőt a problémák helyes megoldásához, tetteihez pedig kellő határozottságot.

És ha nem talál időt arra, hogy néha csöndben magába vonuljon, kérlek, fogadd el helyette az én imámat. Áldd meg minden munkáját és szerelmünket. Ámen.

FÉRJ:

Uram, Istenem, te úgy rendelted, hogy családot alapítsak. Engedd fölismernem az igazán keresztény család értelmét és feladatait. Kérlek, állj mellettem, hogy családomat isteni tetszésed szerint helyesen vezethessem, és enyéimnek jó példával szolgálhassak.

Adj szeretteimnek egészséget és boldogságot, hitet és szeretetet, igaz lelki életet; ajándékozd nekik békédet, amelyet nem kaphatnak meg a világtól.

Engedd, hogy védelmed alatt boldog közösséggé váljunk; hogy szeretettel és hűséggel viseljük el, amit ránk küldesz; hogy osztozhassunk egymás örömében és bánatában.

Adj erőt, hogy amikor szeretteim elcsüggednek, s keserű csalódás éri őket, vigasztalást, menedéket és támaszt jelenthessek számukra.

A názáreti Szent Család legyen mintaképünk! Jézus, Mária, József, vezessetek, segítsetek, óvjatok bennünket! Ámen.


Csendben eltöltött idő az Oltáriszentség előtt, személyes beszélgetés a szentségi Jézussal (20 perc)

Ének: Jézus életem, erőm, békém

FÉRJ:

„Elfogadom a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságunkat. Ígérem, hogy Krisztusnak és az ő egyházának törvényei szerint nevelem őket.”

Mennyei Atyánk, hálát adunk neked, hogy gyermekekkel áldottál meg bennünket. Úr Jézus! Segíts, hogy jó keresztény szülők lehessünk, és a hit irányítsa egész életünket.

Szentlélek Úristen, erősíts bennünket, hogy támogassuk egymást a gyermeknevelés nehézségeiben, és a bizalom légköre járja át családunkat.


FÉRJ ÉS FELESÉG FELVÁLTVA:

minden könyörgés előtt mondjuk közösen: Segíts minket, Urunk!

- Hogy házasságunkat mindig a kölcsönös megbecsülés, megbocsátás és hűséges szeretet hassa át!
- Hogy amikor gyermekeinkkel foglalkozunk, jóságos higgadtság, tekintély és szeretet áradjon belőlünk!
- Hogy figyelemmel kövessük gyermekeink jellembeli fejlődését és meg tudjuk óvni őket a rossz környezeti befolyásoktól!
- Hogy gyermekeink szorgalmasak legyenek a tanulásban, kitartóak a munkában és hűségesek a hazaszeretetben!
- Hogy a szentmiséken való részvételünk, életünk erőforrása legyen!
- Hogy gyermekeink a mi példánkon tanulják meg a gyakori szentgyónás és szentáldozás áldásos hatásait!
- Hogy megerősödjön családjainkban a Szűz Anya iránti tisztelet és a rózsafüzér imádkozás fontossága!
- Hogy aktívan részt vegyünk plébániai közösségünk életében, és gyermekeinket is bátorítsuk az apostoli lelkületre!
- Hogy ha gyermekeink közül valamelyik meghívást kapna a papi vagy szerzetesi életre, azt hálásan elfogadjuk és támogassuk annak egyre teljesebb kibontakozását!
- Hogy gyermekeink életük csalódásai, veszélyhelyzetei vagy testi megpróbáltatásai közepette is megtapasztalják gondoskodó szeretetedet!
- Hogy ha az élet útvesztőiben egyik vagy másik gyermekünk megrendülne hitében és letérne a helyes útról, őt akkor is szeretetünkkel, türelmünkkel és imáinkkal segítsük, hogy visszataláljon Hozzád!
- Hogy gyermekeink a Te irányításoddal találják meg társukat, és választásukban bízva családunk új tagját szeretettel elfogadjuk!
- Hogy gyermekeink házasságával és gyermekvállalásával kapcsolatban katolikus hitünk alapjaihoz ragaszkodjunk!
- Hogy gyermekeink családjában a Te békéd és szereteted uralkodjon, unokáink is erősödjenek hitükben!
- Hogy amikor más szülőkkel találkozunk, fel tudjuk ébreszteni bennük a felelősséget és az imaközösségünkhöz való tartozás vágyát!
- Különösen könyörgünk, a mai napon a bajban lévő és gondokkal küzdő családért!

Könyörögjünk!

Szűz Mária, Égi Édesanyánk, segíts bennünket, hogy Szent Mónikához hasonlóan kitartsunk az imában, és családjainkban megtapasztaljuk a hit diadalát.

Úr Jézus, kérünk, add meg nekünk szülőknek és gyermekeinknek azt a nagy kegyelmet, hogy majd együtt örvendezhessünk a Te dicsőségedben az egész örökkévalóságon át. Ámen.

Ének: Mert Te, Uram felséges vagy e földön…

FÉRJ:

Drága Úr Jézus, most a keresztény családokért könyörgünk. Kérünk, fogadd el imádságunkat! Kérünk Urunk, hallgass meg minket, és adj Egyházadnak szent családokat!

FÉRJ ÉS FELESÉG FELVÁLTVA:

az előimádkozott rész után mondjuk: Kérjük oltalmadat!

- A gondviselésedben bízó családoknak.
- A Jézus Szívét tisztelő családoknak.
- A belső békétlenségtől szenvedő családoknak.
- A külső kísértésektől szétzilált családoknak.
- A hittanos gyermekeknek és hitoktatóiknak.
- A gyermeket váró édesanyáknak.
- Hazánk fiatalságának, hogy bölcsességben és kedvességben növekedjenek Isten és az emberek előtt.
- A fiataloknak, hogy a tiszta élet örömének hiteles tanúi legyenek.
- Az állami gondozásból kikerülő talajtalan fiataloknak.
- Egyházközségünk családjainak, hogy erősítsék egymást hitben, reményben és szeretetben.
- Egyházközségünk családjainak, hogy segítőkész, megbocsátó szomszédjai legyenek egymásnak.
- Egyházközségünk családjainak, hogy egymással közösséget alkotva keressenek Téged.
- A családoknak, hogy bátran merjék vállalni az új élet születését.
- A házasság szentségi erejéből szüntelenül táplálkozó családoknak.
- Egy család-barát államnak és társadalomnak.
- A házastársaknak, hogy szenteljenek időt egymásnak és családjaiknak.
- Azoknak a házasoknak, akik a házasságot és családot. megillető jogokért elszántan küzdenek.
- Hogy mint családegyház építsük Titokzatos Testedet.
- Hogy papjaid ne fáradjanak bele a családpasztoráció súlyos munkájába.
- A leleményes és áldozatos szeretet megvalósításához.
- A fáradságos hétköznapokban.

Könyörögjünk!

Istenünk, te ragyogó példaképnek állítod elénk a Szent Családot. Segíts, hogy nyomában járjunk, gyakoroljuk a családi élet erényeit, mindig egyek maradjunk a szeretetben, és házad népével együtt örvendezve élvezhessük örök jutalmadat. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.

Ének: Szent, szent a neve…

FÉRJ:

Befejező ima:

Hálát adunk, Jézus, hogy itt lehettünk, hogy leborulhattunk Előtted. Köszönjük, hogy Te itt maradtál vigasztalásként és megerősítőként az Oltáriszentségben, hogy magunkhoz vehetünk, hogy hordozhatunk Téged nap mint nap az emberek között.

Add, hogy családi életünk jel lehessen a világban, hogy szeretetben, békében élhessünk otthon, hogy Te legyél házunk, családi életünk központja, hogy minden utunk a Te lábaid elől induljon és dolgunk végeztével, Tehozzád térjünk vissza.

Add, hogy egyre több család Veled élhessen, Benned bízhasson mindennap, mindörökre. Ámen.

Forrás ~ Internet