A ház megáldása vízkeresztkor ~ 'házszentelés'

 

Antifóna: Bölcsek jöttek napkeletről Betlehembe, hogy hódoljanak az Úr előtt. Megnyitották kincsesládájukat, és drága ajándékokat adtak át: aranyat a fölséges Királynak, tömjént az igaz Istennek, és mirhát az Úr temetésére. Alleluja.
P.: Békesség e háznak.
H.: És minden lakójának.
P: Könyörögjünk! Mindenható Urunk, Istenünk! Áldd † meg ezt a házat (ezt a helyiséget). Lakjék benne egészség, tisztaság és a lélek legyőzhetetlen ereje; töltse el alázat, jóság és szelídség, engedelmesség és hálaadás. Kérünk, maradjon meg szent áldásod ezen a házon (helyiségen) és minden lakóján.
 
Mindenható Atyaisten, Te a keresztségben gyermekeiddé fogadtál minket, és Fiadnak Jézus Krisztusnak testvéreivé tettél. Erősítsd meg a mi vele való közösségünket, és add, hogy családjainkban egyetértésben és szeretetben éljünk. Istenünk, védd meg ezt a házat minden rossztól és a bűntől. Áldd meg † ezt a hajlékot és mindazokat, akik benne laknak, hogy neked, mint családi egyház, lelki áldozatokat hozhassanak a szeretet aranyával a szenvedés mirhájával és az imádság tömjénével. Krisztus a mi Urunk által.
 
Tömjén megáldása vízkeresztkor
Urunk és Istenünk áldd meg † ezt a tömjént, amelyet a bölcsek ajándékára való emlékként gyújtunk meg. Add, hogy a te áldásod jele legyen templomodban és otthonainkban, amikor azokat befüstöli, és alakítsd át őket a testvéri szeretet és béke hajlékává. Krisztus a mi urunk által.
Víz megáldása, szenteltvíz készítése
 
Só megáldása
Könyörögjünk. - Mindenható örök Istenünk! Alázatosan kérjük irgalmadat. Áldd meg † és szenteld meg atyai jóságoddal ezt a sót, amelyet az emberiség használatára teremtettél. Add, hogy mindazoknak, akik használják, testi-lelki üdvét szolgálja. Amire hintik vagy amibe vegyítik, az tisztuljon meg, a gonoszlélek minden ártó hatalmától és megrontó befolyásától. Krisztus, a mi Urunk által.

Vízszentelés
Könyörögjünk. - Istenünk, Te az emberek üdvözítésére szánt legdrágább titokzatos ajándékaidat, misztériumaidat a vízből fakasztod számunkra. Hallgasd meg könyörgésünket: áraszd erre a megtisztulás sokféle módját jelképező vízre áldásodat †.
Add, hogy ez a teremtményed mennyei ajándékaid szolgálatában űzze el a gonoszlelkeket, tartsa távol a betegségeket és hordozza magában az isteni kegyelem hatékony erejét. A hívek házában vagy bármely helyen akármit is érint vagy meghint ennek a víznek cseppje, az legyen egészen tisztává, minden ártó hatalomtól mentessé. Ne üthessen tanyát ott a gonoszlélek, ne verjen gyökeret a rontás szelleme. Szűnjék meg a belopakodó sátán minden cselszövése. Ennek a víznek hintése által távozzék és szűnjék meg minden titkos kór, ami a ház lakóinak épségét vagy nyugalmát veszélyezteti. Add, hogy szent neved segítségül hívásával kért épségük és üdvösségük minden támadással szemben védelmet nyerjen. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen. 

Forrás ~ Internet 


Házszentelő ima

Mindenható, örök Isten!
Irgalmasságodban a Földet javaiddal töltöd be.
Kérlek, ennek a háznak a lakói nevében és aki itt talál menedéket, méltóztassál megáldani, megszentelni ezt a házat és lásd el javaiddal.
Áldd meg Uram kimeríthetetlen irgalmaddal mindazokat akik itt laknak, 
és add meg számukra az ég bőségét és mindazt a földi gazdagságot, ami az élethez szükséges, 
és hogy teljesüljenek azok a kívánságaik, amik méltányosak.
Amint abban az időben megáldottad Ábrahám, Izsák és Jakab házát,
ugyanígy kérlek, szolgád által méltóztassál megáldani ezt a házat is és megkeresztelni,
hogy falai között vegyenek lakást a Te Szent Angyalaid, hogy őrködjenek felette, védelmezzék.
Ekként biztosítva a védelmüket, a szeretetet és a harmóniát és a boldogságot.
A mi urunk, Jézus Krisztus által, és szent János, az ő szolgája által kérlek erre.
Ámen.

 Dr. Sadowsky Mártontól tanult svájci házszentelő ima

 Hol hit, ott szeretet;
Hol szeretet, ott béke;
Hol béke, ott áldás;
Hol áldás, ott Isten;
Hol Isten, ott szükség nincsen!


Házszentelés imája 

Békesség e háznak és minden lakójának.
Segítségünk az Úr nevében Aki az eget és a földet alkotta.
Uram, hallgasd meg könyörgésünket és kiáltásunk jusson eléd.
Könyörögjünk!
 Urunk, mindenható Istenünk alázattal állunk szent
színed előtt, és arra kérünk, hogy kegyelmed kiárasztása által lakjék
e házban/lakásban egészség, tisztaság, derűs öröm, termékeny szeretet,
alázatosság, jóság, szelídség, törvénytisztelet és hálaadás a Szentháromságos
egy Istennek.
Lakjanak itt a békesség angyalai, őrizzék és erősítsék e hajlékban a
Szent Családhoz való hasonlóságot az itt lakók imájában, munkájában
és szenvedéseik elviselésében. 
A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Amen.