Sarlós Boldogasszony ~ Szűz Mária látogatása Erzsébetnél

Nagyasszonyunk segíts, hogy mindenkinek bőséges kenyér jusson az asztalára!

'Sarlós Boldogasszony ünnepén a római katolikus egyház arról az eseményről emlékezik meg, amikor Szűz Mária - méhében Jézussal - meglátogatta unokatestvérét, az ugyancsak gyermeket - Keresztelő Jánost váró Erzsébetet. Az ünnep liturgikus neve ezért: 'Szűz Mária látogatása Erzsébetnél' vagy latinul: Visitatio Beatae Mariae Virginis. A 13. századtól július 2-án tartották, egészen a II. vatikáni zsinatig, amikor is május 31-re helyezték át. Azonban néhány országban - így Magyarországon - napjainkban is július 2-án ünneplik. S mivel ez a nap az aratás kezdetének ideje, ezért magyarul a sarlós Boldogasszony nevet viseli.

A Boldogasszony megnevezést Szent Gellért püspök ajánlotta, így tisztelve a Szűzanyát. A viszonylag kései ünnepet könnyű a többi Mária ünneptől megkülönböztetni: az aratás patrónája Szűz Mária. A pap megáldotta a szerszámokat, de ténylegesen ezen a napon nem dolgoztak. Az aratás az ünnep másnapján július 3-án kezdődött. Sarlóval az asszonyok arattak, és a férfiak kötözték a kévét.' – írja a Wikipédia.

'Templomainkban megáldhatjuk a gyermekvágyó és várandós édesanyákat. Imádkozunk, hogy nemzetünk gyarapodjék, hogy az anyák áldottak legyenek, hogy egészséges testű, megbízható erkölcsű, szilárd hitű fiaink és leányaink szépítsék és építhessék ezt a világot. Hisz annak a népnek van jövője, akinek erősebb hite és több gyermeke van. Aki az emberi életet szentként tiszteli és támogatja a foganástól a természetes halálig.'

 Forrás ~ Internet